Zolang ik me kan herinneren heb ik een hekel aan regels, aan mensen die me vertellen hoe ik het moet doen en vooral aan regels uitvoeren waarvan ik het nut niet inzie.
Hoe komt het dan dat ik als een blok voor sociocratie gevallen ben?
Op wikipedia staat:
Het consentbeginsel is het basisprincipe voor besluitvorming binnen sociocratie.
Het woord consent is ontleend aan het Oudfranse consente wat toestemming betekent. Consent als basis voor besluitvorming houdt in dat een besluit genomen is, wanneer geen van de aanwezigen een beargumenteerd en overwegend bezwaar heeft tegen het nemen van het besluit.
Consent verschilt van consensus in de zin dat degene die "consent geeft" niet "voor" het voorstel hoeft te zijn, alleen maar "niet tegen".
Consent onthouden is niet gelijk aan een veto uitspreken omdat degene die consent onthoudt de argumenten moet geven waarop de consentonthouding is gebaseerd, bij veto is dit niet noodzakelijk.
Er kan met consent besloten worden om andere vormen van besluitvorming toe te passen. Bijvoorbeeld: 'de meeste stemmen gelden', 'de leidinggevende beslist', of 'het toeval beslist'.
Tijdens een training gingen we nader in op dit laatste deel van het stuk. Wat betekent het om een andere vorm van besluitvorming toe te passen en wat heeft dat voor consequentie?
Als jij daarover nadenkt, wat vind jij hiervan? (neem hier even de tijd voor.....)
In de training werden het mooie rondes met veel inzichten. Twee deelnemers zeiden: 'Dit maakt het helemaal oké, nu ik dit weet kan ik volldedig met de methode uit de voeten'.
Wat voor mij in deze regels staat is dat er houvast gegeven wordt door samen te besluiten om met consent te werken.
Maar als we, weer samen en met consent, besluiten het anders te doen, dan zijn allerlei andere vormen mogelijk. Zo behouden we creativiteit, slagvaardigheid, blijft iedereen gezien en gehoord, ook in de soms ingewikkelde kwesties die voorbij komen.
Wat voor vrijheid geeft dat?
Zo ervaar ik regels niet meer als knellend, maar juist vrijheidsgevend. En daar voel ik me dan wel weer senang bij!
Wat kwam er bij jou op toen je hier net even over nadacht? Wil je dat met ons delen in het commentaarveld hieronder? Dank je wel!
Rapporteer