We waren aanwezig bij een avond van de gemeente Nijmegen, waarin geluisterd werd naar de burgers.
De politiek wilde 'gebruik' maken van de kennis van de bewoners van de stad om de plannen voor de komende tijd goed uit te kunnen werken. Het besef bij de politiek is zeer aanwezig dat bewoners heel goed weten wat ze nodig hebben om hun wijk leefbaar te houden of maken. Bewoners willen graag meedenken en meewerken om de stad tot een plek te maken, waar mensen graag vertoeven en waar ze gelukkig zijn.
Aan de hand van de volgens regels werd de inspraak vorm gegeven.
- Iedereen komt aan de beurt
- Val elkaar niet in de rede
- Alleen vragen ter verduidelijking
- Geen discussie
- Ga door met rondes totdat alles gezegd is
Door in rondes met elkaar te spreken weet iedereen dat je altijd aan de beurt komt en hoef je dus niet door elkaar te praten. Daardoor hoef je niet bang te zijn dat wat jij te zeggen hebt, niet aan bod komt. Het geeft rust en daardoor kun je echt luisteren en horen wat de ander zegt. En door echt te horen wat de ander zegt, ontstaan vaak nieuwe ideeën.
Mensen borduren voort op ideeën waar een ander mee komt en daardoor wordt het een veel rijker idee en ook nog van meer mensen tegelijk, dus meer gedragen!
In de Gemeente Nijmegen wordt veel gebouwd. Bijzonder is dat in diverse groepen naar voren kwam hoe belangrijk het is een buurtcafé te hebben in een nieuwe wijk. Hoe dit de samenhang bevorderd. Of dat er een wekelijkse buurtmarkt is, zodat je elkaar tegenkomt.
Simpele oplossingen kunnen grote impact hebben. Want wanneer er meer sociale cohesie ontstaat in een wijk, zal automatisch de leefbaarheid zeer vergroot worden en zal meer leefgenot ervaren worden.
En dat kan simpel gerealiseerd worden door te beginnen met naar elkaar te luisteren en wensen te inventariseren.
Wat levert luisteren naar je collega, opdrachtgever, partner of omgeving jou op?
We horen graag jouw idee zodat we samen tot verrijking komen!
Rapporteer