Het belang van luisteren naar elkaar (incl 5 tips)

We waren aanwezig bij een avond van de gemeente Nijmegen, waarin geluisterd werd naar de burgers.
De politiek wilde 'gebruik' maken van de kennis van de bewoners van de stad om de plannen voor de komende tijd goed uit te kunnen werken. Het besef bij de politiek is zeer aanwezig dat bewoners heel goed weten wat ze nodig hebben om hun wijk leefbaar te houden of maken. Bewoners willen graag meedenken en meewerken om de stad tot een plek te maken, waar mensen graag vertoeven en waar ze gelukkig zijn.

Tijdens de avond werd gebruik gemaakt van de gespreksetiquette van de CONSENT-methode®. Hiermee kun je meteen aan de slag en ervaar je het resultaat meteen in elk gesprek.

Aan de hand van de volgens regels werd de inspraak vorm gegeven. 

  1. Iedereen komt aan de beurt
  2. Val elkaar niet in de rede
  3. Alleen vragen ter verduidelijking
  4. Geen discussie
  5. Ga door met rondes totdat alles gezegd is 

Door in rondes met elkaar te spreken weet iedereen dat je altijd aan de beurt komt en hoef je dus niet door elkaar te praten. Daardoor hoef je niet bang te zijn dat wat jij te zeggen hebt, niet aan bod komt. Het geeft rust en daardoor kun je echt luisteren en horen wat de ander zegt. En door echt te horen wat de ander zegt, ontstaan vaak nieuwe ideeën.
Mensen borduren voort op ideeën waar een ander mee komt en daardoor wordt het een veel rijker idee en ook nog van meer mensen tegelijk, dus meer gedragen!

In de Gemeente Nijmegen wordt veel gebouwd. Bijzonder is dat in diverse groepen naar voren kwam hoe belangrijk het is een buurtcafé te hebben in een nieuwe wijk. Hoe dit de samenhang bevorderd. Of dat er een wekelijkse buurtmarkt is, zodat je elkaar tegenkomt.
Simpele oplossingen kunnen grote impact hebben. Want wanneer er meer sociale cohesie ontstaat in een wijk, zal automatisch de leefbaarheid zeer vergroot worden en zal meer leefgenot ervaren worden.
En dat kan simpel gerealiseerd worden door te beginnen met naar elkaar te luisteren en wensen te inventariseren.

Wat levert luisteren naar je collega, opdrachtgever, partner of omgeving jou op?
We horen graag jouw idee zodat we samen tot verrijking komen!

 

1000 Resterende tekens


Gravatar
Roy Sijgers
Luisteren levert mij een beter begrip op voor de ander. Ik wil mensen graag helpen en hoe beter ik weet waar iemand mee geholpen wil worden, hoe beter de hulp!
Gravatar
Elise
Naar elkaar luisteren levert op dat je tot verrassende inzichten komt, dingen ontdekt waar je zelf niet 1,2,3 aan gedacht zou hebben.
Gravatar
Robert
Luisteren maakt voor mij echt het verschill tussen eem opbouwend gesprek om reagerrn op elkaar. De valkuil voor dat laatste ligt erg gemakkelijk op de loer.

Over de auteur:

Baudy Wiechers - Grondlegger van de CONSENT-methode®

baudy400

Baudy heeft de CONSENT-methode® ontwikkeld en schreef hier diverse boeken over. Ze geniet van het delen van haar kennis door het geven van workshops en het opleiden van mensen tot vaardig CONSENT-methode® Gespreksleiders. Baudy reist rond in haar pipowagen en ontvangt als Consentvrouwe graag gasten in haar podcast.

e-mail  instagram   linkedin  facebook

Gerelateerde artikelen