Extern Gespreksleiderschap, kracht of zwakte?

De afgelopen periode ben ik regelmatig gevraagd om als extern gespreksleider een gesprek te begeleiden. Ik vind dit erg leuk om te doen en beleef er veel plezier aan. Ook heb ik sterk het gevoel dat ik een bijdrage kan leveren aan de bijeenkomst. Ik ben niet emotioneel betrokken, kan alles meer vanaf een afstandje observeren, werken met consent zit in mijn DNA verankerd en zo kan ik nog even door gaan.

Maar… De trainingen die wij geven zijn bedoeld om mensen zo vaardig te maken met de methodiek dat ze het zelf kunnen!
Zodat ze leren om in een kring vanuit gelijkwaardigheid met elkaar samen te werken, alle stemmen te horen en iedereen uit die kring mee te laten beslissen. De gespreksleider doet dat als onderdeel van de kring ook allemaal, maar heeft daarnaast als extra taak in het in goede banen begeleiden van het gesprek.

Een extern gespreksleider speelt een andere rol.
Ze doet vaak wel mee in de diverse rondes, maar het inhoudelijk beslisdomein ligt buiten de rol van de extern gespreksleider. Doet dat iets met de gelijkwaardigheid in de groep? En mag een extern gespreksleider wel meedoen in het besluit als blijkt dat het proces niet klopt? Is het verschil tussen een inhoudelijk of procesmatig besluit voor alle kringleden duidelijk?

Ik heb de meerwaarde van mijzelf als extern gespreksleider ervaren. Door de vaak grote betrokkenheid van de kringleden is de kans groot dat ze zich laten meeslepen door de emotie en niet meer zuiver kunnen kijken waar het over gaat. De kring beweegt samen in de eigen gedachten, eigen gewoontes en doen de dingen zoals ze ze altijd doen.
De extern gespreksleider kan dit signaleren en de kring ondersteunen. Door de stappen van de methodiek steeds te blijven volgen, te zorgen dat de focus blijft op het onderwerp, door gezichtspunten te geven vanuit een heel andere hoek of door simpelweg de rust te bewaren.

Zie hier dus mijn dilemma. Enerzijds opleiden om het zelf te kunnen doen en anderszijds de meerwaarde van een extern gesprekleider. Wat vind jij?
Is een extern gespreksleider wel/niet/soms een goed idee? Waarom en wanneer wel of niet?
Zou je je gezichtspunt willen delen? Een kijken of we een mooie online meningsvorming kunnen krijgen over dit onderwerp waar ik nog steeds dubbel in sta. Help jij me verder? Dank je wel!

1000 Resterende tekens


Over de auteur:

Baudy Wiechers - Grondlegger van de CONSENT-methode®

baudy400

Baudy heeft de CONSENT-methode® ontwikkeld en schreef hier diverse boeken over. Ze geniet van het delen van haar kennis door het geven van workshops en het opleiden van mensen tot vaardig CONSENT-methode® Gespreksleiders. Baudy reist rond in haar pipowagen en ontvangt als Consentvrouwe graag gasten in haar podcast.

e-mail  instagram   linkedin  facebook

Gerelateerde artikelen