Hoe houd je de vaart erin, blijf je efficiënt?

Je wilt effectief vergaderen, goede besluiten nemen, de vaart erin houden, maar toch iedereen de ruimte geven wanneer zij aan de beurt is.
Nu is de CONSENT-methode® daar heel geschikt voor.
Maar soms heb je iemand in je kring die lang aan het woord is. Iemand die naar jouw idee teveel tijd neemt, te lang moet nadenken, te vaak herhaalt, te vaak pauzes laat vallen en in haar beurt weinig nieuws toevoegt.
Niet één keer, maar elke keer! In elke bijeenkomst, bij elke beurt, gewoon altijd!
Wat doe je dan? Waarbij je natuurlijk de spreker in haar waarde wilt laten, wilt dat alles wat echt nodig is boven tafel komt, dat elk lid van de kring zich gezien en gehoord blijft voelen..., maar je wilt ook door!

Dit zijn onderwerpen waar we in bijeenkomsten met collega's graag met elkaar over spreken om zo te verdiepen in de methodiek en samen onderzoeken hoe dit anders kan en we de communicatie soepel kunnen laten verlopen. In zo'n bijeenkomst kwamen we een mooie lijst met 12 tips over hoe hier mee om te gaan en we zijn benieuwd naar jouw aanvullingen!

12 tips waar wij op kwamen:

  1. Spreek vooraf af hoe lang je het gaat hebben over een bepaald onderwerp en reken uit hoelang elk kringlid ongeveer aan het woord mag zijn om dat doel te halen;
  2. Spreek met elkaar de intentie uit om de agenda van de bijeenkomst binnen de tijd af te ronden;
  3. Werk eens een tijdje met een tijdklok. Spreek af hoeveel minuten iedereen per beurt mag spreken en houdt dat bij met bijvoorbeeld een zandloper of timer;
  4. Houdt meerdere korte rondes en ga daarmee door tot alles gezegd is dat gezegd moet worden over het onderwerp. Door dat af te spreken, weet elk kringlid dat zij opnieuw aan de beurt komt als zij iets is vergeten te zeggen;
  5. Herhalen van jezelf is niet nodig. Let maar eens op hoe vaak een ander dat doet (en hoe vaak je dat zelf doet ;-) ;
  6. De groepsgrootte speelt een rol. Spreek dat uit en maak er afspraken over of vraag de kring daarop te participeren;
  7. Stel een tijdbewaker aan. Dit is iemand die de afgesproken tijd in de gaten houdt en de gespreksleider hierop wijst;
  8. Denk eens na over wat het met de vrijheid van een ander kringlid doet wanneer een bepaald kringlid altijd lang aan het woord is. Is dat andere kringlid dan nog wel echt vrij of wordt die door het vrijheid nemen van die ander beknot in haar eigen vrijheid?;
  9. De rol van de gespreksleider is belangrijk. Wanneer ingrijpen of vragen of de persoon die aan het woord is het kan afronden? Kun je daar afspraken over maken of is dat afhankelijk van de situatie die altijd anders is?;
  10. Durf je jezelf de vraag te stellen: "Hoe belangrijk vind ik mijn eigen belangrijkheid in deze kring en welk recht geeft me dat wel/niet"? Het antwoord daarop kan nog best eens confronterend zijn;
  11. Houdt constant het doel van de kring in de gaten. Draagt wat nu allemaal gezegd wordt, nog bij aan het realiseren van het doel van de kring?
  12. Je bent nooit uitgeleerd. Wat een tijdje heel goed werkt, werkt op een gegeven moment opeens niet meer. Zet het dan opnieuw op de agenda en maak nieuwe afspraken.

Nu willen wij natuurlijk heel graag weten of je iets aan deze tips hebt en vooral of je nog tips toe te voegen hebt voor onze lezers. Zodat ze een nog waardevollere lijst krijgen hoe te handelen in de hierboven beschreven situatie.

Help je mee de lijst aan te vullen? Laat dan je tip achter in het commentaarveld hieronder.

 

1000 Resterende tekens


Gravatar
Vitruvius Bouw
Afgelopen vrijdag hadden wij een teamoverleg met alle medewerkers en hadden bovenstaande blog en tips alvast vooraf aan iedereen met volgende tekst verdeeld:
Op 6 februari a.s. hebben wij een teamoverleg met z’n allen.
Om alvast een indruk te krijgen hoe wij dit gaan doen en aan welke tips wij ons kunnen houden om het teamoverleg zo efficiënt mogelijk te maken, kun je onderstaande alvast lezen.
Onder aanleiding van Baudy Wiechers wordt ons teamoverleg hopelijk tot een groot succes, waar iedereen zijn gezegde kan doen.

Het bovengenoemde gezegde kon inderdaad iedereen doen en het was dan ook een groot succes en werd door iedereen positief ervaren. Soms heeft zelfs iemand gezegt: nu ben ik lang genoeg aan het praten, dus geef ik aan de volgende verder.
Degene wist, dat hij/zij straks nog een keer de mogelijkheid had om iets toe te voegen, want de rondes gingen zolang door tot iedereen met zijn gezegde klaar was.
De genomen beslissingen staan, iedereen houd zich vanzelf eraan en wij hebben hierdoor nog een hechtere band met elkaar gekregen.
Geweldige methode en zeker aan te bevelen!
Baudy, van harte bedankt!

Gravatar
Karien
Tip 5 (herhalen van je eigen punt, maar ook die van anderen) is helemaal op mij van toepassing! Afgelopen week heb ik het Ger-Consentspel gespeeld met een grote groep en als ik terug kijk deden we dit allemaal! Ikzelf in het bijzonder. Elke verdiepende ronde vond ik het blijkbaar belangrijk (tip 10 ;-) ) mijn eerste ingebrachte punt 'kort' te herhalen. Dit ga ik proberen niet meer te doen, ik ben benieuwd naar het effect. Ook (mezelf maar zeker anderen) samenvatten ga ik proberen af te leren. Fijne tips hoor, weer wat geleerd!

Over de auteur:

Rachel Kruk - Trainer in de CONSENT-methode

Rachel woont en werkt met haar gezin op Texel. Daar organiseert ze regelmatig spelbijeenkomsten en soms ook trainingen.
e-mail  website

Gerelateerde artikelen