Meerdere gezichtspunten delen levert wijsheid op

Begin deze maand las ik een interessant artikel op De Correspondent met als onderwerp 'Een deuk voor je ego, een verrijking voor je inzicht – laat je argumenten grillen door je tegenstander'. Nu zou ik zelf andere woorden kiezen om dit te beschrijven, maar het doel is wel hetzelfde. 'Verrijking door verschillen', ofwel; 'meerdere gezichtspunten delen levert wijsheid op' en 'het belang van argumenten'.

Als je een idee hebt en je hebt het er alleen maar over met mensen waarvan je weet dat ze het toch wel met je eens zullen zijn, mensen die je meteen snappen, die aan een half woord voldoende hebben, dan ontmoet je veelal instemming.
Maar het levert vaak een minder goed plan op, het levert meer van hetzelfde op en we lopen het risico dat we waardevolle informatie niet meenemen in het uiteindelijke besluit.

Durf je ervoor te kiezen je idee voor te leggen aan mensen die een heel ander gezichtspunt hebben, dan kan dat voor heel nieuwe inzichten zorgen. Het kan ontbrekende informatie opleveren, het kan gezichtspunten laten verschuiven, het kan zo zijn dat het oorspronkelijke idee eigenlijk toch niet zo'n heel goed idee was, of juist een fantastisch idee.

Als we het lef hebben om (vaak schijnbaar) tegenstrijdige gezichtspunten met elkaar te delen en echt te luisteren naar elkaars argumenten met de wil er samen uit te komen, dan gebeuren er prachtige en onverwachte dingen en ontstaan de mooiste voorstellen en besluiten.

Het artikel dat ik hierboven noemde geeft hiervan een aantal mooie voorbeelden.
De CONSENT-methode® geeft handvatten om, als er tegenstrijdige argumenten op tafel komen, er toch samen uit te komen. Wat daarvoor nodig is, is de wil om er samen uit te komen, helderheid over het (beslis)domein en om vooraf samen een doel vast te stellen en dat voor ogen te houden gedurende het proces.

Om even over na te denken:
Wat is voor jou de waarde van argumenten en aan wie leg jij nieuwe ideeën voor?

Reacties (0)

There are no comments posted here yet

Laat je reactie achter

  1. Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location

Over de auteur:

Baudy Wiechers - Grondlegger van de CONSENT-methode®

Baudy heeft de CONSENT-methode® ontwikkeld. Nu geniet ze van het delen van haar kennis door het geven van trainingen, het houden van spelbijeenkomsten en het opleiden van CONSENT-methode® Masters zodat zij ook hun kennis kunnen delen.

e-mail  website facebook twitter linkedin

Ja, ik wil Baudy beter leren kennen
en ontvang graag maandelijks inspiratie en handvatten om zelf aan de slag te gaan met gelijkwaardige besluitvorming, met consent!