Ontzorgen en samenwerken

'Je komt veel verder als je het niet allemaal meer alleen doet. Een team om je heen verzamelen is belangrijk'. Ik kreeg deze tip een paar jaar geleden en kon er eerst niet zoveel mee. Ik had goede argumenten:

 • Een ander doet het anders dan dat ik het doe.
 • Een ander doet het vast minder goed dan ik het kan.
 • Als er iets fout gaat, dan moet ik iemand daarop aanspreken en het alsnog zelf doen.
 • En al dat overleg, dat duurt zo lang, dan heb ik het intussen zelf al drie keer gedaan.

Nu terug kijkend denk ik: "Tjonge, wat was dat een beperkte gedachtegang." Want intussen weet ik beter! Ik ben gaan samenwerken met Rachel, met Margo, met Arnoud, met Evert-Jan, met Asilda, met alle Masters, met een MasterMind groep, met coöperaties, etc.

Wat heeft dat een vlucht gegeven in wat ik graag in de wereld neer wil zetten! Een paar voorbeelden:

 • Rachel die mij digitaal ontzorgt, die mijn klankbord is en zoveel toevoegt aan een eerste idee, zodat het een veel rijker idee wordt. En die zelf met zoveel ideeën komt dat we elke keer geïnspireerd worden en eigenlijk altijd teveel ideeën hebben om uit te voeren. En met wie ik natuurlijk ons nieuwe boek volledig samen gerealiseerd heb. Wat een samenwerking.
 • boek presentatieMet Margo begon ik Inspiratiedagen te organiseren. Mijn idee was veel statischer, door onze samenwerking kwamen er elementen in de dag die het geheel veel gevarieerder en actiever maakten.
 • Arnoud, mijn partner, die altijd mee wil denken. Filmpjes in elkaar zet omdat techniek helemaal niet mijn ding is. Die mij ontzorgt door veel taken in de huishouding over te nemen, zodat ik me kan richten op de expansie van de CONSENT-methode®.
 • Evert-Jan, die mijn boekhouding in orde maakt. Ik stapte weer in de valkuil om het zelf te willen doen en zat elke paar weken weer met een chagrijnig hoofd de boekhouding te doen. Koste me veel tijd en het klopte nooit helemaal. Hoe heerlijk om dat helemaal over te kunnen laten.
 • Asilda, die ons huis komt schoonmaken. Stil gaat ze door het huis heen, terwijl ik bijvoorbeeld dit blog kan schrijven.
 • En natuurlijk de CONSENT-methode® Masters om me heen.

Wat een rijkdom om samen verder te werken aan de methode, zodat steeds meer mensen hiermee in aanraking komen en kunnen kiezen om op basis van gelijkwaardigheid te willen samenwerken en besluiten te nemen. Afgelopen vrijdag hadden we de boekpresentatie van 'Besluit met CONSENT'. Toen voelde ik aan alle kanten wat samenwerken en ontzorgen echt voor mij betekent. We hadden een heel team om ons heen staan die allemaal bijdroegen om het tot een fantastisch feest te maken. De muziek, de gespreksleiders, de catering, de aanwezigen...

Ik heb geleerd vertrouwen te hebben en te geloven dat als dingen anders lopen, het vaak nog veel beter is dan verwacht omdat iedere betrokkene datgene doet wat hij /zij graag doet en/of goed in is. 'Alleen ga je sneller, samen kom je verder'. 

Niet voor niets de slogan op onze nieuwe banner. Samen levert rijkdom op, op allerlei gebied. Samen kom je tot de beste besluiten en door taken te verdelen, vertrouwen te geven en de dingen te doen waar je goed in bent en zelf energie van krijgt, kom je verder!

 

Wat doe jij om 'ontzorgt' te worden?

Heb je tips? Deel ze dan in de reacties!

Reacties (3)

This comment was minimized by the moderator on the site

Tips heb ik niet. Maar wel ervaar ik steeds weer opnieuw dat ik verder kom door mij te openen.
Delen met anderen wat er speelt nu, op dit moment. Anderen zijn nodig om samen, maar ook alleen verder te komen. En.... Mijn zegeningen tellen! En die...

Tips heb ik niet. Maar wel ervaar ik steeds weer opnieuw dat ik verder kom door mij te openen.
Delen met anderen wat er speelt nu, op dit moment. Anderen zijn nodig om samen, maar ook alleen verder te komen. En.... Mijn zegeningen tellen! En die ZIJN er! Hetgeen tot dankbaarheid stemt. Het was een feest, de boekpresentatie van jou en Rachel, Baudy! En wat een mooie foto van Hans en Arnoud!

Lees meer
Karin Ohlenbusch
This comment was minimized by the moderator on the site

Interessante methode. Mooie banner, alleen een knoeper van een spelfout. Oeps.....

Gerdien
This comment was minimized by the moderator on the site

Inderdaad: Oeps! Die was er doorheen geglipt... (gelukkig staat het op de fysieke banner goed).
Ik heb het aangepast, dank voor je reactie.

Rachel Kruk
There are no comments posted here yet

Laat je reactie achter

 1. Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location

Over de auteur:

Baudy Wiechers - Grondlegger van de CONSENT-methode®

Baudy heeft de CONSENT-methode® ontwikkeld. Nu geniet ze van het delen van haar kennis door het geven van trainingen, het houden van spelbijeenkomsten en het opleiden van CONSENT-methode® Masters zodat zij ook hun kennis kunnen delen.

e-mail  website facebook twitter linkedin

Gerelateerde artikelen

Ja, ik wil Baudy beter leren kennen
en ontvang graag maandelijks inspiratie en handvatten om zelf aan de slag te gaan met gelijkwaardige besluitvorming, met consent!