Rijnlands Denken, inspirerend en tegelijkertijd thuiskomen

'Ik kan geen fantastische verhalen delen, want die zijn er niet. En dat past denk ik ook bij Rijnlandse Doeners. Als Rijnlandse Doener is het nodig dat je met de voeten in de klei blijft staan. En mocht ik dat vergeten, dan heeft deze Rijnlandse Doener collega’s, die haar daar vriendelijk aan helpen herinneren.’ Aldus Saskia Prins in een blog in het boek Da’s toch logisch, geschreven door Sjaak Evers, Jurriaan Cals, Henk van der Steen en Willemijn Brouwer.

We ruilden boeken, Jurriaan en ik, nadat ik een zeer inspirerende workshop had gevolgd over het Rijnlands Denken. Inspirerend en tegelijkertijd met een gevoel van herkenning en thuiskomen. Vaker had ik mensen gehoord over Rijnlands Denken, maar dan haakte ik al snel af. Het klonk als een model als polderen, algemeen en de mogelijkheid gevend ergens een kader aan te geven, zodat je verder niet op de inhoud in hoefde te gaan. Beetje kortzichtig wellicht, maar ja, je kunt niet altijd en overal induiken (hoezo, zwak excuus).
 
Later ontmoette ik Jurriaan nogmaals in een groep en vroeg hem wat dat Rijnlands Denken nou eigenlijk is. Iedereen knikte steeds instemmend als hij het noemde en het leek of iedereen precies wist wat het was (en ik voelde me dus een beetje dom) tot ik mijn vraag stelde en veel bijval kreeg van de anderen, die ‘eigenlijk ook niet precies wisten wat het was’. Rijnlands Denken wordt vaak naast (of tegenover, wat je maar wilt) de Angelsaksische manier van denken gezet. Je zou kunnen zeggen dat een Angelsaksische organisatie gezien wordt als een geldmachine, waarbinnen mensen een tandwieltje zijn en een Rijnlandse organisatie meer gezien wordt als een werkgemeenschap, waarbinnen geld een middel is.

Zie de tabel met de kenmerken zoals omschreven in Da’s toch logisch:

CONSENT Rijnlands

Saskia zegt in bovengenoemd blog nog meer interessants: ‘Ik denk dat de wortels van Rijnlands Organiseren liggen in een intern besluit van alle collega’s dat samenwerken vanzelfsprekend is, dat leiders faciliterend zijn aan het primaire proces, dat we informatie delen, dat we elkaar geen loeren draaien, dat we elkaar vertrouwen, dat we er voor elkaar zijn en het samen het écht goed op orde hebben’.

Wat verwoordt Saskia hier op een prachtige manier wat in onze trainingen vaak voorbij komt. Hoe belangrijk is het om met elkaar te besluiten dat je op een andere manier gaat samenwerken en besluiten gaat nemen? Hoe belangrijk is afstemming als je op basis van gelijkwaardigheid samen verder wilt? Hoe belangrijk is vertrouwen geven? Nog een stukje uit hetzelfde blog: ‘Doordat de beweging is ingezet bij de medewerkers hebben wij ontdekt dat zij natuurlijk (!) veel beter in staat zijn dan managers om aan te geven waar het werkelijk om draait. En dat als zij dat doen, zij ook werkelijk de schouders eronder zetten en er samen voor gaan.’ Door dit boek te lezen, realiseer ik me dat het erg afhangt hoe een organisatie tegen zaken aankijkt en of een nieuwe manier van organiseren kans van slagen heeft of niet. Het maakt daarbij nogal uit of de situatie bekeken wordt door een Angelsaksische ‘bril’ of door een Rijnlandse ‘bril’. In de evaluatie zou dan wel eens een wezenlijk andere uitkomst ervaren kunnen worden of deze nieuwe manier van organiseren gezien wordt als een mislukking of als een succes.

Misschien vraag je je af waarom wij een blog schrijven over Rijnlands Denken?
Toen ik me ging verdiepen in deze manier van denken, voelde ik zoveel herkenning. Ja, dat is nou wat ik bedoel. Ja, dat is hoe ik denk. Ja, dat is volgens mij een goede manier om de veranderende maatschappij vorm te geven.
Wat mij betreft sluit de CONSENT-methode® naadloos aan bij het Rijnlands Denken. Het geeft handvatten hoe je dat denken in concrete actie omzet.
De methode leert je hoe jij hiermee kunt starten in jouw organisatie, hoe je gebruik gaat maken van de wijsheid van de individuen in de groep, hoe je samen je organisatie op een hoger plan krijgt, hoe je leert te luisteren naar wat de ander zegt en bedoelt.

Wil je weten hoe jij hiermee aan de slag kunt in jouw organisatie? Nodig dan eens een CONSENT-methode® Master uit om bij jou het Ger-Consentspel te komen spelen. Dat is ‘met de voeten in de klei’ ervaren hoe het Rijnlands Denken kan werken. Een praktisch middel om aan de slag te gaan, te doen!
En dat past volgens mij dan wel weer in het Rijnlands Denken, iets met een eerste stap zetten ofzo;)

PS: Het boek Das toch logisch kun je (gratis) downloaden of bestellen via http://www.dastochlogisch.nl/hoe-kom-ik-aan-dit-werkboek/

 

1000 Resterende tekens


Gravatar
Catja Cappon
Hoi Baudy, mooi blog.
Tot voor 5 jaar geleden kende ik het Rijnlands denken ook nog niet, maar toen ik eens een weekend in de Ardennen was met allemaal Rijnlandse mensen (zonder dat ik dat in het begin wist) ben ik me er ook in gaan verdiepen. Wat een herkenning.

Over de auteur:

Baudy Wiechers - Grondlegger van de CONSENT-methode®

baudy400

Baudy heeft de CONSENT-methode® ontwikkeld en schreef hier diverse boeken over. Ze geniet van het delen van haar kennis door het geven van workshops en het opleiden van mensen tot vaardig CONSENT-methode® Gespreksleiders. Baudy reist rond in haar pipowagen en ontvangt als Consentvrouwe graag gasten in haar podcast.

e-mail  instagram   linkedin  facebook