Wat doe jij om te versnellen? Ik ga vertragen...

In november liet ik mijn agenda een week leeg. Echt helemaal leeg en nam de tijd om te reflecteren, mezelf opnieuw te inspireren, terug te kijken en mezelf belangrijke vragen te stellen.
Doe ik nog wat ik wil doen?
Ben ik gelukkig met wat ik doe?

Wil ik dingen anders en zo ja, wat dan? Ik ging helemaal alleen, in een pipowagen op een boerenerf (geweldige plek!), dicht bij de natuur en in de stilte van de herfst, was ik in de gelegenheid echt na te denken, zonder afleiding, zonder tijdsbeleving, zonder iets te hoeven. Ik ervoer weer hoe belangrijk het voor mij is om dit te doen! In de hectiek van alledag, met volle agenda’s, veel dingen te doen, hoe leuk ze ook zijn, is het zo belangrijk om te vertragen.

Door te vertragen, kan ik daarna weer versnellen, is intussen mijn ervaring. Vertragen door te kijken naar wat ik doe. Zit ik nog op het spoor waar ik op wil zitten, word ik nog blij met wat ik doe en waarom? Zie ik de belangrijke dingen nog of stap ik toch weer in de valkuil van altijd maar aan het werk, door-door- door, zonder te checken of het nog klopt. Elk jaar in december reflecteer ik op het afgelopen jaar. Ik doe dat volgens een systeem, ik werk als ‘controlfreak’ nu eenmaal graag met modellen die houvast bieden.

Maar deze week deed ik het anders. Ik haalde de batterij uit de klok die in de pipowagen hing, leefde met het licht en donker worden, at wanneer ik daar zin in had en bedacht steeds in het moment wat nu goed zou zijn om te doen.

Uren heb ik voor me uit zitten staren, kilometerslange wandelingen gemaakt. Maar ook filmpjes opgenomen, blogs geschreven, inspiratie uitgeschreven en boeken gelezen. Boeken om mijn gedachten helemaal stil te zetten en boeken die me juist aan het denken gezet hebben. Het regende inzichten!Reflecteren kan natuurlijk op verschillende manieren. Want ook ga ik nog weer de komende dagen reflecteren zoals ik gewend ben. Volgens een systeem. Voor reflectie nemen we ook in de trainingen, met name in terugkomdagen, ruim de tijd. Reflecteren op afspraken die je gemaakt hebt, kloppen ze nog of heeft de tijd de afspraken ingehaald en is het tijd om het anders te doen.

Reflecteren geeft inzicht, geeft ruimte voor nieuwe ideeën en voorkomt dat we met ons allen vast komen te zitten in hoe het hoort of in gewoontes waarvan we niet meer weten hoe ze ontstaan zijn. De gedachte dat reflecteren veel tijd kost, onderschrijf ik niet. Ik denk dat door te vertragen, door te reflecteren, we vervolgens sneller gaan en beter afgestemd zijn. Sneller misschien niet in de vorm van snel, maar meer gestroomlijnd en op een manier waar we blij van worden, voldoening vinden en kunnen bijdragen. December nodigt uit om stil te staan en te reflecteren. Veel ligt stil, alles is anders de laatste dagen van het oude jaar.

Wat doe jij om te reflecteren? Om te weten of je nog doet wat je wilt doen of om je te realiseren dat je dingen anders wilt?
Als je jouw tips hier deelt, helpt dat wellicht een ander om anders te reflecteren of geeft dat inzichten vanuit een ander perspectief. Dank alvast en geniet van je eigen manier van reflecteren.

1000 Resterende tekens


Gravatar
Roy
Hi Baudy, helemaal eens dat je af en toe wat moet vertragen om sneller te gaan.
Ik doe dat bijvoorbeeld door regelmatig te gaan wandelen, zonder concreet route, of bestemming. Of 's avonds een korte terugblik op de dag.

Eind november hebben we zakelijk teruggekeken. En deze week is de week om het plan voor 2018 te implementeren.

Tot slot. Ik gebruik de periodes van gas terug te nemen ook om fysiek op te ruimen. Is de kringloop altijd erg blij mee! Dat geeft ook weer nieuwe ruimte in mijn hoofd.

Over de auteur:

Baudy Wiechers - Grondlegger van de CONSENT-methode®

baudy400

Baudy heeft de CONSENT-methode® ontwikkeld en schreef hier diverse boeken over. Ze geniet van het delen van haar kennis door het geven van workshops en het opleiden van mensen tot vaardig CONSENT-methode® Gespreksleiders. Baudy reist rond in haar pipowagen en ontvangt als Consentvrouwe graag gasten in haar podcast.

e-mail  instagram   linkedin  facebook

Gerelateerde artikelen