In gesprek met Jan-Henk Bouman

Met Jan-Henk spreek ik over gelijkwaardigheid en of dat wel bestaat. Informatievoorziening creëert automatisch altijd ongelijkwaardigheid, want we beschikken zelden allemaal over dezelfde informatie en kijken met onze eigen bril.

Shownotes

Hij is positief, energiek, creatief, vol gekke ideeën, die hij nog realiseert ook. Iemand die lol maakt, het leven van vele kanten bekijkt. Een enorme diepgang bereikt door zichzelf moeilijke vragen te blijven stellen. Hij is bereid alles te omarmen wat hij tegenkomt op zijn levenspad en kiest niet altijd voor de gemakkelijkste weg. En hij is een enorme inspirator en krijgt hele zalen mee als theatermaker of middels een wake-up call

Volg de gast

Minst en meest gelijkwaardig

Het minst gelijkwaardige wat Jan-Henk was opgevallen was dat zijn zoon er bij het kopen van een kaartje voor het festival ‘Into the Woods’ achter kwam dat als je eerst kunst kocht je dan meer toegang had tot entreekaartjes. Hij heeft daar geen geld voor en kon dus geen kaartje bemachtigen. Dus in dit geval als je geld hebt om kunst te kopen heb je meer kansen om een entreekaartje te bemachtigen, wat natuurlijk ongelijkwaardig is.
Zijn meest gelijkwaardige momenten ervaart hij in meditatie waarbij gelijkwaardigheid afwezig is omdat je in het moment bent, waarin geen gelijk of ongelijkwaardig is.

Kennismaken

Wat Jan-Henk belangrijk vindt is om anderen te raken en geraakt te worden door wat er gebeurt in het leven: "Kan ik in wat gebeurt ontwikkelen en anderen helpen?". Hij werkt in zijn bedrijf Fountainheads, waarin hij probeert ondernemende mensen anders naar hun toekomst te laten kijken. Zijn visie op geld is dat het een ruilmiddel is om hem in staat te stellen anderen te helpen. Het uitwisselen van energie. Maar in de huidige wereld zorgt geld voor ongelijkwaardigheid.

In gelijkwaardigheid zitten de woorden gelijk en waardigheid. We zijn als mens niet gelijk, maar kunnen wel gelijkwaardig zijn. Als je gelijkwaardigheid wilt, creëer je meestal vanzelf ongelijkwaardigheid. Ongelijkwaardigheid krijg je door ongelijke informatievoorziening. Dit zie je overal in de maatschappij. Kennisverschillen ontstaan tussen individuen en de manier waarop we met elkaar communiceren, al dan niet met een verborgen agenda. Moedige mensen zorgen voor groei en ontwikkeling, omdat ze het zichzelf moeilijk maken.

Rituelen

De afgelopen vier jaar heeft Jan-Henk meerdere persoonlijkheids- en bewustzijnstrajecten doorlopen op landgoed Venwoude. Met onder andere meditatie, beweging en schaduwwerk. Hij ziet spiritualiteit in alle facetten van het leven. Mediteren en bewegen op een gestructureerde manier zorgt voor meer rust, vrede, geduld en hij kan zichzelf en anderen daardoor in hun grootsheid zien.

Inspiratie

Uit de veelheid van interessante bronnen één tip:
John Vervaeke - www.johnvervaeke.com
Deze Canadese professor bevindt zich op het snijvlak van wetenschap en spiritualiteit.
Kijk dan vooral de serie (52 delen, elke week 1) ‘Awakening from the meaning crisis’.

Muziek

Jan-Henk heeft gekozen voor Nothing Else Matters van Metallica. Hij koos dit nummer omdat hij ooit werkte bij een cd-winkel op de binnendienst en toendertijd altijd kaarten kon bemachtigen voor popconcerten. Bij een concert in de Brabanthallen werd hij fan van Metallica. Het woord nothing bestaat ook uit de woorden “no” en “thing” en dus geen ding, bezit is niet belangrijk.

1000 Resterende tekens


avatar 600

Volg ons ook op Spotify:

Sneak-preview:

Sfeerimpressie:

Podcast Consentvrouwe Jan Henk 01

Podcast Consentvrouwe Jan Henk 02

Podcast Consentvrouwe Jan Henk 03

Met dank aan:

Eindredactie: Carien Kirkels-Muijsken
Geluid, editing & muziek: Arnoud Kas, Poptroubadour.
Webredactie: Rachel Kruk