In gesprek met Carien Kirkels-Muijsken

Onze gast Carien Kirkels heeft diverse manieren gevonden om gelijkwaardigheid in haar leven tot uiting te laten komen. Haar interesse op het gebied van feminisme, werken naar vermogen en rouw en verlies worden allemaal aangeraakt in deze podcast.

Shownotes

Mijn naam is Carien.
Carien is volgens zichzelf geboren met een gelijkwaardigheid gen in zich. Door haar fysieke beperking strijdt ze altijd voor gelijkwaardigheid en heeft dat altijd een rol gespeeld. Of dat nu het werken met de Consent-methode is of haar ambassadeurschap voor WOMEN Inc. Ze denkt dat gelijkwaardigheid de rode draad in haar leven is.

Volg Carien

Minst en meest gelijkwaardig

Minst gelijkwaardig

In de thuissituatie bij het opvoeden van haar twee kinderen ontstaan regelmatig ongelijkwaardige situaties. Zeker als ze door levenservaring haar manier aan haar kinderen opdringt. Het cruesli voorbeeld.

Meest gelijkwaardig

Er ontstond een gesprek met haar puberdochter over gender, je gender conform kleden of juist niet en jezelf mogen zijn. Dat er veel smaken in het gender spectrum zitten, naast alleen mannelijk of vrouwelijk.

Kennismaken

Carien is geboren met een fysieke beperking, dit heeft haar gevormd tot een echte feminist en strijder voor gelijkwaardigheid. Zo vindt ze werken naar vermogen belangrijk en gelijke kansen voor vrouwen en mannen. Gelijkwaardigheid is ook je bewust zijn van de hokjes waarin je anderen plaatst, ze er weer uit halen en met een open blik kijken. Je oordeel uitstellen, hoe moeilijk dat soms ook is. Ze werkt, onder andere, als vrijwillige ambassadeur voor WOMEN Inc. een organisatie die zich sterk maakt voor gelijke kansen voor meisjes en jongens, vrouwen en mannen. Gelijke kansen voor iedereen ongeacht gender of sekse. Ze is geïnteresseerd in gender en sekse vanuit haar werk en vanuit haar privé situatie. Zo probeert ze haar kinderen op te voeden met een breed perspectief op seksualiteit, gender en gelijke kansen.

Daarnaast is ze ook zeer geïnteresseerd in rouw en verlies. Ze raadt het boek en de YouTube filmpjes van Manu Keirse (rouwtherapeut) aan. Rouw en verlies spelen een grote rol in haar leven, niet alleen het verliezen van dierbaren, maar ook het verlies van werk, gezondheid en kansen. En hoe daar mee om te gaan.

Rituelen

Meestal wandelt ze ‘s morgens na haar kopje koffie een uurtje met haar hond, maar ze kan ook makkelijk afwijken van haar routines. Juist af en toe iets helemaal anders doen geeft je het gevoel dat je leeft. Uit je routine breken is als een soort minivakantie. Vakantie 8 kilometer verder dan waar je huis staat kan ook al een enorm vakantiegevoel geven.

Inspiratie

Podcast tips

Boekentips

  • Helpen bij verlies en verdriet door Manu Keirse
    We zijn als mensheid vergeten hoe te rouwen, lezen over hoe te rouwen en wat normaal is tijdens ons rouwproces kan enorm helpen en steunen. (spoiler alert; bijna alles is normaal). Wat heeft corona te maken met rouw en verlies anders dan het verliezen van dierbaren.

Documentaires

  • The Minimalists op oa Netflix
    Carien was erg geïnspireerd door deze docu en heeft zelf een opruim-challenge georganiseerd voor familie en vrienden.

Muziek

Carien heeft gekozen voor Iedereen is van de wereld van de Scene. De tekst zegt het allemaal, iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen.

1000 Resterende tekens


avatar 600

Volg ons ook op Spotify:

Sneak-preview:

Sfeerimpressie:

Podcast Consentvrouwe Carien 01

Podcast Consentvrouwe Carien 02

Podcast Consentvrouwe Carien 03

Met dank aan:

Eindredactie: Carien Kirkels-Muijsken
Geluid, editing & muziek: Arnoud Kas, Poptroubadour.
Webredactie: Rachel Kruk

Portretfoto Carien door Sandra Lensink