In gesprek met Eric Mijnster

“Onderwijs is het leven zelf”. Eric is creatief en sprankelend en dat hoor je terug in deze podcast waarbij de intro-tunes door Eric op een bijzondere manier ingevuld worden.

Shownotes

Eric karakteriseert zichzelf als iemand die het leven beleeft en zijn belevenissen deelt. Zijn ontembare nieuwsgierigheid naar de waarheid bracht hem op de fiets over 14 bergen. Hij leefde als een nomade in zijn bus en kwam in aanraking met democratisch onderwijs. Momenteel deelt hij zijn verhaal met het boek en de voorstelling: ‘Het geluksgevoel’ en de jeugdvoorstelling ‘Een ongelooflijk belangrijk en waar gebeurd verhaal over geluk enzo’.

Volg de gast

Minst en meest gelijkwaardig

Minst gelijkwaardig:

Er schiet Eric niets te binnen wat ongelijkwaardig was maar hij wil wel het volgende delen. In de absolute essentie bestaat er eigenlijk geen ongelijkwaardigheid. Als je het hebt over ongelijkwaardigheid, dan heb je het over een relatie waar een machtsverhouding is, waarbij de ene zich meer waard voelt dan de ander. Die kan dan macht uitoefenen op degene die minderwaardig zou zijn. Maar macht kun je alleen uitoefenen als de minderwaardige dat toestaat. Beweegt de ‘minderwaardige’ zich weg van de situatie, dan is er geen machtsverhouding en dus geen ongelijkwaardigheid. Hij geeft een voorbeeld van de Katharen.

Meest gelijkwaardig:

Eric was op een verjaardag van een 15-jarig meisje. Hij zou alleen de middag gaan, maar het was gezellig dus hij bleef veel langer. In de nacht gingen ze verstoppertje spelen in de tuin. Hij en een aantal pubers en dat voelde heel gelijkwaardig.

Kennismaken

Gelijkwaardigheid betekent voor Eric: ‘Gewoon normaal doen tegen elkaar’. Het hangt ook samen met authenticiteit en eerlijk zijn.
Eric heeft als kind altijd een soort onderbuikgevoel gehad dat er meer was dan hem verteld werd. Zelfs na de universiteit was dat gevoel nog aanwezig. Hij is op zoek gegaan naar de oorzaak van dat onderbuikgevoel. Hij heeft zijn leven in het teken gezet van die zoektocht. Dat heeft o.a. geleid tot een fietstocht over 14 bergen. Na pittige beproevingen kwam hij uit bij “In het moment”. In het moment is alles per definitie goed. Dat had niemand hem ooit verteld! Hij voelde daarna heel sterk de drang dit te delen, om dit aan de wereld te vertellen.

Eric maakte een theaterstuk, dat hij speelde op allerlei plekken. Toen hij dit op Democratische School DOE040 uitvoerde, vroeg Suzanne Thissen of hij daar zou willen komen werken. Bij DOE vond hij hoe hij voor zich had gezien hoe onderwijs er uit zou mogen zien. Hij had nog niet zoveel met kinderen en nog geen idee wat hij daar zou kunnen of willen doen. Kinderen waren eng, een soort ongeleide projectielen en hij had nog nooit iets in het onderwijs gedaan. Toch ging hij het aan. Over wat hij op school kon gaan doen werd gezegd: ‘Eric je bent hier. Volg je flow, volg je intrinsieke motivatie en zie waar je uitkomt’. Verder gaat het gesprek met Eric over:

  • hoe ga je je neus achterna?
  • hoe verbind je je met kinderen?
  • kun je als volwassene nog spelen?
  • wat is leren voor jou?
  • wat zou er volgens jou op school geleerd moeten worden?
  • welke rol speelt veiligheid daarin?
  • wat heb je nodig als begeleider op een democratische school?
  • wat is het verschil tussen democratische scholen?

Een learning community is ook het voorleven van het leven. Hoe heeft falen daar een plek in? Is het leven alleen ervaren? Om het leven te doen, heb je jezelf te kennen. In verbinding met jezelf, dat vormgeven in afstemming met de mensen om je heen. Dat is waar het om gaat!

Inspiratie

Eric zijn stiefvader heeft hem erg geïnspireerd. Elke keer als hij een vraag stelde, werd dat een discussie en confrontatie. Hierdoor maakte hij ook eigenlijk zijn eerste echte keuze, in die tijd is het leiden van zijn eigen leven begonnen. In diezelfde tijd werd hij ook geraakt door rapper Typhoon.

Genoemde inspiratiebronnen in het gesprek:

Muziek

Eric kiest Imagine van John Lennon. In het lied wordt een hele mooie liefdevolle wereld geschetst. Dat ligt binnen handbereik volgens Eric.

1000 Resterende tekens


avatar 600

Volg ons ook op Spotify:

Sneak-preview:

Sfeerimpressie:

Consent podcast Eric Mijnster 01

Consent podcast Eric Mijnster 02

Consent podcast Eric Mijnster 03

Muziek

Met dank aan:

Eindredactie: Carien Kirkels-Muijsken
Geluid, editing & muziek: Arnoud Kas, Poptroubadour.
Webredactie: Rachel Kruk