In gesprek met Juliette Schraauwers

Deze vrijheidsmiljonair spendeert al haar tijd en energie aan de duurzame transitie waar we nu in zitten. Dit laat zich zien in leven in balans met moeder aarde en hoe onderwijs vorm kan krijgen.

Shownotes

Juliëtte karakteriseert zichzelf als regeneratief ondernemer. Ze heeft er haar missie van gemaakt om de aarde beter door te geven aan volgende generaties. Ze is initiatiefnemer van NOWSCHOOL, geïnspireerd op de Greenschool op Bali, deze bezocht ze in 2017 voor het eerst. Ze was als kind al ondernemer, tegenwoordig noemt ze zichzelf vrijheidsmiljonair, omdat ze haar tijd en energie kan spenderen aan de duurzame transitie die nodig is in deze wereld.

Volg de gast

Minst en meest gelijkwaardig

Het minst gelijkwaardige vindt Juliëtte dat ze niet persoonlijk op iedereen heeft kunnen reageren, die een reactie gaf naar aanleiding van een artikel over NOWSCHOOL. Daar hangt het meest gelijkwaardige ook aan vast, aan dat artikel. Door alle reacties ervaar je dat zoveel mensen staan voor wat jij ook graag wilt bereiken. Die onderstroom van gelijkwaardigheid was deze week enorm voelbaar voor Juliette.

Kennismaken

Juliëtte is opgegroeid in Utrecht en zat daar op een katholieke basisschool. Ze had een hekel aan alles wat moest op school, maar genoot van de gezamenlijke katholieke feesten. Ze was al vroeg bezig met wat kan ik zelf doen om een betere wereld te creëren. Na haar middelbare school, waarbij ze vooral in het stramien moest lopen, mocht en kon ze zelf een creatieve opleiding kiezen. Eerst MBO reclame en presentatie/communicatie, daarna Bachelor of Design, aan de Design Academy Eindhoven - richting: Man & Communication. Als branding strateeg ging ze vervolgens aan de slag gericht op impact merken.

Nu is ze bezig met het bouwen van een eigen duurzaam huis samen met haar vriend. Op Bali werd ze geïnfecteerd met de “Greenschool Bug”. De school die zij in haar jeugd heeft gemist. Op Bali besloot ze zelf een school te realiseren in Nederland en dan eentje die inclusief is en niet exclusief alleen voor expats zoals ze zag in Bali. Dat is NOWSCHOOL geworden.

Gelijkwaardigheid

Vanuit dezelfde droom of eenzelfde visie samen creëren. Waarbij je wel verschillend mag zijn, want je hebt alle kleuren van de regenboog nodig om een regenboog te maken.

Er is voor haar geen verschil tussen een school en een learning community. Samen aan een toekomst werken waarin de aarde ons kan voeden. Met de inspiratie uit Bali is ze begonnen met Greenschool Nederland, maar ze wilde geen exclusieve expat school, maar een school voor iedereen. Een regeneratieve co-learningspace, een plek waar de band met de natuur, met jezelf en de anderen hersteld wordt. Om dit te bewerkstelligen heb je dan ook niet alleen leerkrachten nodig, maar ook ouders, opa’s en oma’s, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, ondernemers en iedereen die van waarde kan zijn om een voedend systeem te creëren. Hoe we leren bepaald hoe we leven. Er wordt op veel meer gebieden geleerd dan alleen op school. Een leraar is ook niet alleen iemand die de Pabo heeft doorlopen, maar ook iemand met levenservaring. Permacultuur speelt een belangrijke rol voor de school, maar ook voor haar persoonlijk. Ze ziet het als een holistisch systeem, waarbij je herstel aanbrengt daar waar het nodig is. NOWSCHOOL wordt waarschijnlijk een niet door de overheid bekostigde school. Binnen het huidige onderwijs zijn er vrij strikte regels en daar willen ze niet binnen blijven. Geen water bij de wijn doen.

Rituelen

Voor mij voelt dit als één grote NOWSCHOOL voor mezelf. Een ritueel op groepsniveau dat we regelmatig doen is het volgende: We gaan ervan uit dat kinderen bij geboorte een kom licht zijn. Negatieve ervaringen zorgen voor stenen in je kom. Hoe fijn is het om een sessie te starten met de vraag: “Welke steen zou je uit je kom willen halen?“

Inspiratie

Eentje die er voor haar uitspringt is Prince Ea, spoken word artist, dichter, rapper, activist. Hij maakt filmpjes over onze conditionering en hoe je er vanaf komt. Hier één van de mooiste filmpjes: Man versus earth:

What is School for!

Leuke vraag aan de luisteraar: Leef ik in harmonie met de natuur of ben ik aan het vechten tegen de natuur en waarom is dat zo?
Een tip van Juliette:
https://www.ayurveda.nl/content/ayurveda-en-gezondheid/ayurveda-tips/ayurvedische-dagelijkse-routine

En blijf spelen, maak lol.

Muziek

Nummer Four seasons in one day van Crowded House. Hier ligt de link met ayurveda. In één dag kunnen alle seizoenen langskomen, alles heeft een natuurlijk ritme en alles mag er zijn.

1000 Resterende tekens


avatar 600

Volg ons ook op Spotify:

Sneak-preview:

Sfeerimpressie:

podcast consent juliette now school 01

podcast consent juliette now school 02

podcast consent juliette now school 03

Met dank aan:

Eindredactie: Carien Kirkels-Muijsken
Geluid, editing & muziek: Arnoud Kas, Poptroubadour.
Webredactie: Rachel Kruk