Een gesprek over co-creator zijn van je eigen werkelijkheid. Hoe vind je die innerlijke drive en kom je tot een creatieplek voor de samenleving. Linda doet stevige uitspraken en weet echt te raken in je hart.
Shownotes
Linda Hollink karakteriseert zichzelf als een pionier die haar eigen leven leeft en daarmee maximaal bijdraagt aan een op liefde gebaseerde samenleving in harmonie met de natuurwetten. Ze is een integraal-denker en een compleet-denker, altijd op zoek naar het hele plaatje, de samenhang, de diepgang en de lessen van de ervaringen die het leven haar biedt. Op weg naar eigen kracht. Tegelijkertijd kan ze makkelijk terug naar de eenvoud van de essentie. Ze is een dromer, maar ook in staat om deze dromen waar te maken. Haar motto is: Je bent co-creator van je eigen werkelijkheid.
Volg de gast
Minst en meest gelijkwaardig
Minst gelijkwaardig
Linda ging in het verleden te vaak over haar eigen grenzen. Het leven heeft haar laten zien dat als je over je eigen grenzen heen gaat, je dan je eigenwaarde niet genoeg erkent. Als je je innerlijke balans hebt en je eigenwaarde op orde hebt, dan weet je ook je grenzen goed te stellen.
Meest gelijkwaardig
De vergeving van alles wat er is en iedereen die er is die bijdragen aan de ervaringen in je leven. Want je ervaart hele mooie dingen, maar ook minder fijne situaties. Om dan te ervaren: “jij draagt ook bij aan mijn ervaringen en groei”, dat vindt een heel gelijkwaardig uitgangspunt. Dat zowel positieve als negatieve ervaringen evenveel bijdragen.
Kennismaken
Gelijkwaardigheid betekent voor Linda als ze er op inzoomt, dat je van gelijke waarde bent. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je kunt dat op allerlei lagen beleven. Je kunt er afspraken over maken, maar om het echt te leven in alles. Ook als het echt heel moeilijk wordt. Dan kan het echt een uitdaging zijn.
Linda is moeder van drie kinderen en komt uit het reguliere onderwijs. Ze heeft de Buitenhoeve opgericht 10 jaar geleden. De Buitenhoeve is gestart als kinderdagverblijf. Na vijf jaar is daar een bekostigde school bijgekomen. De Buitenhoeve is ontstaan op het boerenerf van haar ouderlijk huis, waar ze enorm veel geluk mee had. De architect die hielp bij het ontwerp had een hele onderzoekende houding, een kwaliteit die je ook vaak bij kinderen ziet. Ze stelden zichzelf continu de vraag: ‘hoe zou een kind zich in deze ruimte willen voelen?’ De Buitenhoeve is ontstaan vanuit die visie: aansluiten bij de beleving van het kind. De verbinding met de natuur is belangrijk. In elke ruimte is een deur naar buiten en de buitenruimtes zijn ingericht op leeftijd. Kinderen kunnen hierdoor zelf kiezen of ze binnen of buiten willen zijn. Zelf keuzes maken en autonomie zijn belangrijk in de visie van de Buitenhoeve en het gebouw is daarin ondersteunend.
Ze zijn bij de Buitenhoeve bezig met de transformatie van een bekostigde naar een niet-bekostigde school. Elementen die belangrijk zijn bij het vormgeven van een eigen school gaan volgens Linda in essentie over dat kinderen in verbinding kunnen blijven met zichzelf, met hun eigen ritme, met hun eigen intrinsieke motivatie. Binnen bekostigd onderwijs lopen ze tegen allerlei verplichtingen aan, zoals aantal schooldagen, toetsen, vergelijken. Om kinderen alle ruimte te geven mogen we als volwassen onze overtuigingen op leren en ontwikkeling loslaten. Er zou bijna een bewustzijnscentrum bij moeten om volwassenen daarin te begeleiden. Op de vraag of er een verschil is tussen school, onderwijs en bewustzijn, geeft Linda een prachtig antwoord.
Grote plannen voor de toekomst zijn altijd. Er zijn nog grote stukken land rondom de locatie die benut kunnen worden, wellicht dat er nog een voedselbos komt en meer permacultuur. Na de zomer start de nieuwe school op de Buitenhoeve, of eigenlijk geen school, maar een vervolg waar kinderen zelf aan mee kunnen bouwen. Een van de uitgangspunten daarbij is vraaggestuurd leren.
De slot tip van Linda: Doe je innerlijk werk en heel daarmee jezelf en de wereld!
Rituelen
Het fruitmoment op de Buitenhoeve heeft wel een mooi ritueel, dit voorbeeld is wel illustrerend voor de vele rituelen die er zijn. Het fruit wordt samen met de kinderen met veel liefde en aandacht schoongemaakt en dan op een mooie schaal opgemaakt, als een soort kunstwerk. Respect voor je voeding, de schillen die naar de kippen gaan, die weer eitjes produceren voor de verjaardagstaarten. De kringloop van het leven.
Ook de rituelen rondom leven, de dood en dingen loslaten, zijn zo belangrijk om aan kinderen te leren.
Inspiratie
Als het gaat over een persoon, dan is het haar dochtertje Jolie, die prematuur ter wereld kwam. De belangrijkste les die Linda daaruit achteraf geleerd heeft is dat je co-creator bent van je eigen werkelijkheid. Door je eigen ellende door te werken en veel innerlijk werk te doen kun je uiteindelijk zonder ruis op de lijn co-creëren.
Een tip voor een boek is: De kracht van acceptatie van Annemarie Postma.
De mooiste les die Linda daar uit heeft gehaald is: “Het leven leeft zichzelf wel, we hoeven alleen onszelf er maar tussenuit te halen.”
Muziek
Linda heeft het nummer Bridge over troubled water van Simon & Garfunkel gekozen omdat het echt binnenkwam, omdat het nummer vol symboliek en mysterie zit.
Rapporteer