Een gesprek over alle facetten van het oprichten en draaiend houden van een school. Waarin Mariska o.a. uitlegt dat het ondernemende stuk goed gecoverd moet zijn.
Shownotes
Mariska karakteriseert zichzelf als ondernemend, avontuurlijk en rebels. Ze heeft een passie voor vernieuwend onderwijs en persoonlijke ontwikkeling. Naast dat ze moeder is van twee zoons, is ze medeoprichter van Vivere, your school of life. Vol energie geeft ze hiernaast trainingen in de CONSENT-methode en heeft ze een coachings en lomi lomi massage praktijk.
Volg de gast
Minst en meest gelijkwaardig
Minst gelijkwaardig:
Dat ze voor haar zoon besloten heeft dat hij op zwemles moet, omdat ze het belangrijk vindt dat hij leert zwemmen en zijn diploma haalt.
Meest gelijkwaardig:
Een gesprek met haar zus waarin een ongelijkwaardigheid die ze al een tijd voelde ter sprake kwam. Ze hebben dat uitgepraat, waarna de relatie weer gelijkwaardig voelde.
Kennismaken
Mariska is vijf jaar geleden gestart met Vivere, democratisch onderwijs in Rotterdam, vanuit de behoefte om voor haar kinderen een fijne school te creëren. Voor het oprichten van de school volgde ze een training in de CONSENT-methode en werd daardoor zo gegrepen dat ze meteen ook de trainersopleiding volgde. Inmiddels volgt ze ook een opleiding tot coach en heeft ze een Lomi lomi massage opleiding gevolgd. Haar weg verandert nog steeds.
Voor Mariska betekent gelijkwaardigheid dat we niet gelijk zijn. Dat jij iets anders nodig hebt dan ik omdat ik anders ben dan jij en dat dat allemaal oké is. Dat we respectvol met elkaar omgaan waarbij onze standpunten er allemaal mogen zijn. Er zit een stukje respect in, diversiteit en anders mogen zijn.
Mariska vertelt uitgebreid over het starten en het draaiend houden van een school. Ze geeft tips over o.a. de volgende onderwerpen:
- Financiën, een zak met geld en investeerders;
- Kun je een school starten middels een ruilsysteem, gesloten beurssysteem;
- Het belang van een sterke visie;
- Probleemoplossingsvermogen;
- Kun je ad hoc gedragen beslissingen nemen met consent;
- Hoe werk je met domeinen;
- Waar liggen bij Vivere de verantwoordelijkheden;
- Leerlingaantallen;
- Leerkrachten wel of niet in dienst en hoe betaal je de medewerkers;
- Leerlingvolgsystemen en de inspectie;
- Hoe weeg je het individuele belang af tegen het belang van de school;
- Hoe ga je om met ouders.
Vivere is 51 weken per jaar open, zodat vakanties aansluiten bij de behoeftes van een gezin. Ben je ondernemer en heb je het druk in de zomer, dan kun je in de winter op vakantie. Ben je gebonden aan de bouwvak of ga je liever vaker kort op vakantie, dan kan dat ook.
Vivere heeft als standpunt: ‘Als het goed gaat met het gezin, dan gaat het goed met het kind’, en wat geldt voor de kinderen, geldt ook voor de medewerkers die daarmee flexibel hun vakantie kunnen indelen. Dit is mogelijk omdat elk kind zijn/haar eigen ontwikkelingsprogramma volgt.
Het vinden van het juiste personeel is soms nog een uitdaging. Als er een vacature is zijn er genoeg gegadigden, maar de visie in theorie snappen is iets anders dan er in de praktijk mee werken. Er wordt veel aandacht besteedt aan de persoonlijke ontwikkeling van het team. Als je als ouder voor Vivere kiest, ga je ook een traject aan op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Omdat je kind verandert door deze vorm van onderwijs, vraagt dat ook iets van de ouders.
Rituelen
Er is een vast dagritme op Vivere. Tussen half negen en half tien komen de kinderen binnen. Om half tien is er een startkring in de verschillende leeftijdsgroepen. Om tien uur is er fruit in de kantine, daarna start er een blok leertijd waarbij kinderen geconcentreerd aan iets kunnen werken. Tussendoor is er een korte pauze en volgt een tweede leerblok.
Elke dag wordt er, samen met een aantal leerlingen, een uitgebreide lunch bereid met verse en biologische producten. ‘s Middags is er tijd voor allerlei activiteiten, dat kan een kunstproject zijn, een ondernemersproject of een vakles. De schooltijd wordt afgesloten met een slotkring, om half zes sluit de school.
Een ander ritueel is de reflectieweek. Aan de hand van een thema reflecteren kinderen en leerkrachten op de groei van de leerlingen. Na deze week kan het zijn dat kinderen overstappen naar een andere groep en dat wordt feestelijk gevierd.
Inspiratie
- Sir Ken Robinson: de TED-talk
- John Taylor Gatto: https://en.wikipedia.org/wiki/John_Taylor_Gatto en specifiek:
- Peter Gray: zijn boek en:
Muziek
Mariska heeft gekozen voor All of me van John Legend. Hij zingt ‘All of me loves all of you’ en daar zit voor haar alles in.
Rapporteer